AI’ın E-Öğrenmeye Entegrasyonunda Yaşanan Zorluklar
Yapay zeka e-öğrenmenin, hatta hayatımızın geleceğinde kilit rol oynayacak. Fakat yeni teknolojiye geçişlerde her zaman bazı pürüzler yaşanır. Peki yapay zekayı e-öğrenmeye entegre ederken nasıl zorluklar yaşanabilir?
AI Entegrasyonundaki En Büyük Engeller Neler?
Yapay zeka (AI) her geçen gün hayatımızı değiştiriyor. Yazma araçlarından kendi kendine giden arabalara kadar birçok alanda hayatımıza dahil olmuş durumda. AI'ın başarıyla uygulanabileceği bir başka alan ise e-öğrenme. Ancak, öğrenme sistemlerini yapay zeka ile güncellemek isteyen şirketler beklenmedik engellerle uğraşmak zorunda kalabilirler. Bu yazıda e-öğrenmeye AI entegre ederken karşılaşılabilecek zorluklara ve bunların nasıl aşılabileceğine bakacağız.
AI Uygularken Karşılaşılabilecek Zorluklar
1. Yetersiz veya Düşük Kaliteli Veriler
AI sistemleri, ele aldıkları konuyla ilgili veriler üzerinde eğitilerek çalışır. Fakat şirketler genellikle AI algoritmalarını doğru kalitede veya hacimde veriyle beslemede zorlanırlar, çünkü ya bu tür veriye erişimleri yoktur ya da bu miktar veriye sahip değillerdir. Bu da AI sisteminizi çalıştırdığınızda tutarsız ve hatta ayrımcı sonuçlar elde etmenize yol açabilir. AI uygulamaya kolayca kavrayabileceğiniz, kontrol edebileceğiniz ve değiştirebileceğiniz daha basit algoritmalarla başlamak en iyisi olacaktır.
2. Eski Altyapı
Yapay zeka sistemlerinin bize beklenen sonuçları vermesi için, büyük miktarda veriye çok kısa sürede işlemesi gerekir. Bunun için de uygun bir altyapıya ve bu kadar veriyi işleme yeteneğine sahip cihazlara sahip olmak gerekir. Ancak birçok şirket hala yapay zekanın gerekliliklerini karşılayamayacak eski ekipmanlar kullanıyor. Bu nedenle, makine öğrenimi ile eğitim ve gelişimde devrim yaratmak isteyen şirketlerin, teknolojik olarak gelişmiş altyapıya, araçlara ve uygulamalara yatırım yapmaya hazır olmaları gerekir.
3. Mevcut Sistemlere Entegrasyon
Eğitim programınıza yapay zeka entegre etmek, LMS sisteminize birkaç eklenti indirmekten çok daha fazlasını gerektirir. Bir üst maddede bahsettiğimiz gibi, sistemin düzgün çalışması için gerekli depolamaya, işlemcilere ve altyapıya sahip olup olmadığınızı belirlemelisiniz. Aynı zamanda çalışanlarınızı yeni araçları kullanmak, basit sorunları gidermek ve AI algoritmasının ne zaman düşük performans gösterdiğini anlamaları için eğitilmelisiniz. Gerekli AI deneyimine ve uzmanlığına sahip bir sağlayıcıyla işbirliği yapmak, tüm bu sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir ve makine öğrenimine mümkün olan en sorunsuz geçişi garanti edebilir.
4. AI Uzmanı Eksikliği
Uzmanlık konusuna gelmişken, eğitimde AI kavramının ne kadar yeni olduğunu göz önünde bulundurarak gerekli bilgi ve becerilere sahip kişileri bulmanın önemli bir zorluk olduğunu söyleyebiliriz. İç bilgi eksikliği, aslında birçok şirketin AI denemesini engelleyen temel faktör. Şirketinizi makine öğrenimine geçirebilecek bir sağlayıcı aramak uygun bir çözümmüş gibi görünebilir, fakat ileri görüşlü şirketler uzun vadede dahili bilgi tabanına yatırım yapmanın daha faydalı olduğunu bilirler. Başka bir deyişle, çalışanlarınızı AI geliştirme ve uygulama konusunda eğitmek, AI uzmanlarını işe almak ve kendi prototiplerinizi dahili olarak geliştirmek için diğer şirketlerden lisans almanız, uzun vadede şirketiniz için daha faydalı olabilir.
5. Yapay Zekanın Her Şeyi Doğru Yaptığına İnanmak
Tanık olduğumuz teknolojik gelişmeler bazen teknolojinin mutlak doğru olduğunu inanmamıza neden oluyor. Yapay zeka ona verilen verilere dayanır. Eğer veriler yanlışla yapay zekanın verdiği kararlar da yanlış olacaktır. AI entegrasyonunun en zor yanlarından birisi, öğrenme sürecinin, özellikle sisteme aktarabileceğimiz bir veri kümesine dönüştürmeye çalışırken oldukça karmaşık olmasıdır. Bu nedenle AI’ın açıklanabilir olması, makine öğrenimine başarılı bir geçiş için çok önemlidir. Algoritmaları bölümlere ayırmak ve kullanıcıları yapay zekanın karar verme süreci hakkında eğitmek şeffaflık sağlar ve hatalı çalışmayı önlemeye yardımcı olur.
6. Maliyet
Şimdiye kadar tartıştığımız maddelere dayanarak, yapay zeka geliştirme ve uygulamanın ucuz bir şey olmadığı çıkarımını muhtemelen yapmışsınızdır. Bu nedenle yapay zekayı doğru bir şekilde tek seferde entegre etmek için gerekli bilgi ve becerilere sahip AI uzmanlarıyla işbirliği yapmanız, çalışanlarınız için AI eğitim programı başlatmanız ve muhtemelen BT ekipmanınızı ve ekibinizi makine öğrenimi araçlarının gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde güncellemeniz gerekecek. Bu maliyetlerin bazılarından kaçınmak imkansız, ancak bütçe dostu eğitim programlarını veya ücretsiz uygulamaları kullanarak maliyetleri kesinlikle en aza indirmek mümkün. Ayrıca eğitim programınızın yapay zekanın hangi faydalarına ihtiyacı olduğunu belirleyerek de maliyetleri azaltabilirsiniz.
AI Entegrasyonunda Karşılaşılan Diğer Zorluklar
Bu yazıda tartıştığımız AI entegrasyon zorluklarına ek olarak, dünya çapında AI kullanılabilirliğindeki tutarsızlıklardan da bahsedebiliriz. Bazı spesifik ülkeler AI teknolojisinde şimdiden önemli gelişimler gösterirken, bazıları ise çok daha basit teknolojik gelişmeleri uygulayabilmek için mücadele ediyor. Dahası, ihtiyaç duyduğu veriler bazen veri koruma yasalarına tabi olduğu için yapay zekayı çevreleyen birçok yasal ve etik kaygı da bulunuyor. Fakat şeffaflık ve güvenliği sağlayacak düzenlemeler için halihazırda süren birçok görüşme bulunuyor.
Umarız ki AI üzerinde daha fazla araştırma yapıldıkça, gizemi ve zorlukları da yavaş yavaş çözülür.