2022'de EdTech Pazarında Neler Trend Olacak?

Geçen yıla kadar ABD'de, toplam 1.2 trilyon dolarlık eğitim bütçesinin sadece %3'ünden daha azını teknolojik harcamalar oluşturuyordu. 

2022'de EdTech Pazarında Neler Trend Olacak?

Pandemi, eğitim sektörünü ve bu harcama eğilimini tamamen değiştirdi. Pandemiyle beraber online eğitimin mevcut yüz yüze eğitim müfredatlarına entegrasyonu çok hızlandı. 2021 yılında Hindistanlı EdTech girişimleri 1.4 milyar dolar değerinde girişim sermayesi yatırımı aldı. Benzer şekilde, Amerikan EdTech şirketleri de 2021'in ilk yarısında 803 milyon dolarlık yatırım aldı.

Bu yazıda, EdTech pazar trendlerine ve başarılı Edtech şirketlerinin rekabetin önünde kalmak için neler yaptığını inceleyeceğiz.

Gelişen eğitim teknolojisi sektörleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde EdTech, üç sektörde varlık gösteriyor:

  • Kurumsal eğitim
  • Ortaokul sonrası eğitim
  • K-12 eğitimi

Yukarıdaki üç sektör arasında K-12, en büyük sektördür. 2021 yılı itibarı ile Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 56.6 milyon kayıtlı ilkokul ve ortaokul öğrencisi vardır.

EdTech girişimlerinde beceri gelişimi üzerine kurulu olan girişimler rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. Örneğin çocuklara programlamayı öğreten çevrimiçi bir oyun platformu olan Roblox, Şubat 2021'de 150 milyon dolar yatırım aldı. İnsanlara becerilerini nasıl geliştireceklerini öğretmek için ünlülerle ortaklık kuran MasterClass ise 100 milyon dolarlık yatırım aldı..

2022 EdTech pazar trendleri: başarılı EdTech şirketleri ne yapıyor?

Çevrimiçi öğrenmede artan ani talepler, EdTech şirketlerinde talepleri karşılayamama noktasına getirdi. Dünyanın önde gelen EdTech şirketleri arasında Hindistan merkezli BYJU'S, Çin merkezli  Yuanfudao ve Zhangmen, ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli 2U bulunmaktadır. Bu şirketler sadece eğitim verme yöntemlerine değil, tüm iş yönlerinde teknolojiye yatırım yapıyorlar.

Örneğin Hindistan'ın en büyük K-12 EdTech platformu olan BYJU'S, öğrencilerin platformlarını 15 gün boyunca ücretsiz deneyimleyebilecekleri ve kurslar için ödeme yaptıktan sonra tam öğrenme modüllerine erişebilecekleri bir freemium iş modelini uygulamaktadır. Freemium modeli sayesinde şirket sistemlerinde her ay milyonlarca paket satın alma işlemi gerçekleştiriliyor. BYJU's, bu satış hacmi ile başa çıkmak için satış sürecini tamamen insansız, otomatik bir hale getirdi.

BYJU’s COO’su Mrinal Mohit’in bir röportaj sırasındaki ifadesinde  "Ekibinizde 2000-3000 kişi varsa, sadece aldığınız sonucu ölçemezsiniz. Sonuca ulaşmak için yaptıklarınızı da ölçmeniz gerekir. Altı aşamalı bir satış süreciniz varsa, her adımda neler olduğunu anlamanız gerekir. LeadSquared bunu çok iyi yapmamıza yardımcı oldu. “Satış dönüşüm oranlarımız önemli ölçüde arttı, çünkü ekibe daha iyi geri bildirim verebiliyoruz. Bu da ekip üyelerini sadece kendi bölümlerinden sorumlu tutuyor ve genel üretkenliği artırıyor,” diyerek çalışmaları ve geri dönüşümleri hakkında bilgiler paylaştı.

EdTech şirketleri, eğitim paketleri oluşturmaktan ve sunmaktan kayıt ve öğrenci yönetimine kadar teknoloji ve otomasyon sürecinden faydalanmaktadır. EdTech'ler kayıt ve öğrenci bilgi yönetimi için CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) gibi ürünleri; kursları ve öğretmenleri yönetmek için LMS'leri (öğrenme yönetim sistemi) kullanırlar. 

EdTech şirketlerine öğretim stratejileri açısından en çok fayda sağlayan yöntem oyunlaştırmadır. Son zamanlarda birçok firma, eğitimlerini daha etkileşimli ve ilgi çekici hale getirmek için AR ve VR teknolojilerini test etmeye başladı. 

Eğitim kurumlarının yatırım yaptığı teknoloji türleri

Eğitim kurumları için faydalı olduğunu kanıtlanan iki ana teknoloji kategorisi vardır. Birisi kayıt süreçlerini yönetmek için CRM (müşteri ilişkileri yönetimi), diğeri ise LMS (öğrenci yönetim sistemi) ve SIS (öğrenci bilgi sistemi).

Bu ikisinin yanı sıra AR ve VR teknolojilerinin benimsenmesi, eğitimde oyunlaştırma ve etkileşim sağladıkları için son zamanlarda sıkça kullanılmaya başladı. 

CRM Pazar trendleri

CRM piyasadaki en hızlı büyüyen yazılımlardan birisidir ve bu yazılımların gelirlerinin 2025 yılına kadar 80 milyar dolardan fazla olması öngörülmektedir. Eğitim sektörü de bu gelirin artmasına katkıda bulunmaktadır. EdTech şirketleri ve okullar, öğrenci sorgulama yönetimi, müşteri hizmetleri, kayıt otomasyonu ve çağrı merkezi yönetimi için CRM yazılımını kullanmanın yanında öğrencilere kişisel bir süreç oluşturmak için entegre pazarlama otomasyon çözümlerini de kullanıyorlar. Ayrıca bulut tabanlı CRM çözümleri, son on yıldan bu yana şirket içi CRM çözümlerine kıyasla daha yüksek oranda (%87) kullanılıyor.

Asher Üniversitesi yönetim ekibi, CRM ile öğrenci kabul ekibinin hızını 12 kat artırabildiğini iddia ediyor. Bu da öğrencilerin yaşam döngüsü boyunca iletişimi kişiselleştirmelerine ve tüm iletişimi izlemelerine yardımcı oluyor ve daha iyi bir öğrenci deneyimi sağlıyor. Bununla birlikte ekibin söylediğine göre iletişim oranları %13 ve planlanan kampüs randevuları %5 artmış durumda. 

Öğrenme Yönetim Sistemi Pazar trendleri

Kurumlar, eğitim kaynaklarına erişmek ve yönetmek için öğrenme yönetim sistemlerine yatırım yapıyor. Küresel fırsat analizine göre LMS pazarı 2025 yılı sonuna kadar 28,1 milyar dolarlık bir hacime ulaşacak. 

Kuzey Amerika'da, LMS sistemlerinin önde gelen sağlayıcıları Canvas, Moodle, Blackboard ve BrightSpace gibi şirketlerdir.

L&D (öğrenme ve gelişim) uzmanları, oyunlaştırmayı e-learning modüllerine dahil etmeyi amaçlarken, diğer dijital platformlarla entegrasyon buna bir engel oluşturmaktadır. Guide2Research'ün bir araştırması, LMS kullanıcılarının %67'sinin tam işlevselliğe sahip programları tercih ettiğini, %66'sının ise daha iyi müşteri desteğine ve teknik desteğe sahip programlar istediğini göstermektedir

Öğrenci Bilgi Sistemi Pazar trendleri

SIS (öğrenci bilgi sistemi), öğretmenler, veliler, öğrenciler ve okul/kolej yönetimi için öğrenci bilgilerini yönetir. MarketsandMarkets, küresel SIS pazar payının 2023 yılına kadar 9 milyar ABD dolarına ulaşacağını tahmin ediyor. Bu da 2018'den 2023’e kadar olan süreçte %12.4 büyüme öngörüldüğü anlamına geliyor. K-12 ve Yüksek Öğretim Kurumları, öğrenci bilgi sistemlerinin birincil kullanıcılarıdır. Bu alandaki en iyi sağlayıcılar arasında SAP, Oracle, Ellucian, Workday, Jenzabar, Skyward, Workday ve Illuminate Education bulunmaktadır.

Şirketler, uçtan uca öğrenci yaşam döngüsü yönetimi için CRM, müfredat yönetimi için LMS gibi diğer dijital platformlarla entegre olan bulut tabanlı SIS'i tercih ediyor.

Eğitim pazarı trendlerinde artırılmış gerçeklik

Eğitim sektöründe AR pazarının 2023 yılına kadar 5,3 milyar dolar geliri aşması beklenmektedir. Günümüzde AR, VR'dan daha yaygındır, çünkü birçok akıllı telefon bu teknolojiyi destekliyor. Fakat VR kullanmak, ayrı bir donanım gerektiriyor. EdTech'te bazı harika AR kullanım senaryolarına örnekler verecek olursak:

  • Çocuklar için etkileşimli öğrenme uygulamaları geliştirme
  • Tıp eğitimi (örneğin, Case Western Reserve Üniversitesi'ndeki Cleveland Clinic, AR modelleri aracılığıyla İnsan Anatomisi ve Cerrahisi eğitimi veriyor)
  • Mühendislik (işaretleri, mesajları ve diyagramları doğrudan mühendisin görüş alanına yerleştirmek için)

Son Sözler

Eskiden geleneksel eğitim kurumları ve EdTech şirketleri arasında epeyce fark vardı. Öğrenciler, kaliteli eğitim algısı, işe girme, fakülteler ve kampüs gibi nedenlerle önde gelen geleneksel kurumlara kaydolmayı tercih ederlerdi. 

Fakat günümüzde, EdTech'ler sadece kaliteli eğitimi değil, profesyonel eğitimle birlikte eğitim sonrasında bir işi de garanti ediyorlar. Dahası, işletmeler eğitim niteliklerine değil, bireysel yeteneklere dayalı iş fırsatları sunmaya başladılar. 

EdTech'ler yukarıda saydığımız davranışsal değişimlerin yanı sıra teknoloji, ölçeklenebilirlik ve coğrafya dışına erişim açısından da avantajlara sahiptir. Tüm bu faktörler geleneksel okulların, kolejlerin ve üniversitelerin rekabetçi kalmak için teknolojiyi anında benimsemeleri gerektiğini göstermektedir. EdTech trendlerine uyum sağlamak için eğitim kurumlarının şunları yapması gerekir:

  • Öğrencileri motive etmek için oyunlaştırma, etkileşimli sınıflar gibi yeni öğrenme tekniklerini benimseme.
  • Uçtan uca öğrenci yaşam döngüsü yönetimi için farklı platformları, ekipleri ve yazılımları bir arada kullanma
  • Öğrenci alım süreçlerini otomatikleştirme