2021-2022 Döneminde Kurumsal Eğitimin Trend Yöntemleri

COVID-19 pandemisinin ekonomi ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı şirketler, eğitimlerinde dijital eğitimleri her zamankinden daha fazla kullanmaya başladılar.

2021-2022 Döneminde Kurumsal Eğitimin Trend Yöntemleri

Aşağıda salgın sürecinde revaçta olan yöntemler bulunmaktadır, bunlardan faydalanarak siz de kurumsal eğitim sürecinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Mobil Öğrenme

Cep telefonları ve internet artık hayatımızın ayrılmaz parçaları haline geldi. Bu nedenle eğitim içeriklerine mobil cihazlar üzerinden erişme talebi gittikçe artmaktadır. Bu yüzden dijital eğitim kurslarınıza mobil olarak erişmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için kursları mobil uyumlu olacak şekilde tasarlamalısınız. Materyaller, öğrencilerin cihazlarıyla kolayca ulaşabilmeleri için uyumlu ve esnek olmalıdır.

Bu yöntemin birçok fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Öğrenciler istediklerini istedikleri yerde ve zamanda öğrenebilmekte, öğrenme sürecini aksatmadan devam ettirebilmekte ve her bireyin gelişimi ayrı olarak yakından takip edilebilmektedir.

Animasyonlu Eğitim Videoları

Eğitim animasyonları, kurumsal eğitim sürecini ve kalitesini daha verimli hale getirmektedir. Bu da tüm şirketin performansına olumlu şekilde yansımaktadır. Uzun, sıkıcı eğitim kursları yerine hedef kazanımları kısa, basit ve eğlenceli animasyonlarla öğrencilerin daha iyi öğrenmeleri muhtemeldir. Ayrıca videolar defalarca tekrarlanabildiğinden şirketinizin kaynaklarını mümkün olan en iyi ölçüde korumaktadır.

Mikro Öğrenme

Mikro öğrenme, öğrencilere boş zamanlarında öğrenmeleri için küçük bilgi parçaları sağlayarak hedefe ulaşmayı amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Eğitim içerikleri basit bir metinden tam etkileşimli multimedyaya kadar birçok biçimde öğrencilere sunulabilmektedir. Sunulan içerik ne olursa olsun her zaman kısa ve basit olmalıdır. Mikro öğrenme, klasik eLearning yöntemlerinden daha ilgi çekicidir, daha az zaman alır ve daha az masraflıdır. Bu yaklaşım, her sektör için uygun bir eğitim çözümü değildir ancak kurumsal eğitim için etkili olduğu kanıtlanmıştır. Çok sayıda cep telefonu kullanıcısı sayesinde küçük bilgi parçaları ile eğitim son yıllarda yükselişe geçmiştir.

Kişiselleştirilmiş Öğrenme Deneyimleri

Bu trend, işgücünde artık baskın jenerasyon olan ve yeni teknolojilere aşina olan Y kuşağı ile başlamıştır. Öğrencilerin farklı ilgi alanları, istekleri ve öğrenme stilleri vardır ve kişiselleştirilmiş eğitim bu farklılıkları ele almalıdır. Şirketler, çalışanlarını hızlı ve etkili bir şekilde sıfırdan eğitmek veya bazı becerileri kazandırmak için kursları özelleştirme yöntemini tercih etmeye başlamışlardır.

Farklı kurslar oluşturmak, aktif öğrenmeyi teşvik etmekte ve personel arasındaki etkileşimi artırmaktadır. İçerikler her bireyin yeteneklerine, ihtiyaçlarına ve becerilerine uyacak şekilde ayarlandığından dolayı kişiselleştirme yöntemi öğrencilerin yeni bilgileri benimsemelerini kolaylaştırmaktadır.

Oyunlaştırma Ve Oyun Temelli Öğrenme

Oyunlarda geçilen seviyeler ve kazanılan ödüller gerçek olmasa da oyun oynamak bazı durumları simüle etmenin ve öğrencilerin becerilerini geliştirmenin etkili bir yoludur. Dahası, öğrenciler oyun oynayarak karar verme bazı senaryoları gerçek çalışma durumlarında uygulamadan önce yeteneklerini test etme imkanına erişebilmektedir. Öğrenciler eğlenirken ve oyun oynarken derslerin kazanımlarını kolayca elde etmektedir. Bu yöntem, öğrencileri yoğun miktarda içeriğe sahip uzun ve sıkıcı derslerden kurtarmaktadır.

Roleplay (Rol yapma), bingo vb. oyunlar, derslere entegre etmek için ideal oyunlardan bazılarıdır. Örneğin müşteri hizmetleri ile ilgili eğitimlerde, gerçekleşebilecek bazı durumları canlandırmak için roleplay uygulanabilir. Böylece kursiyerler gerçek durumları simüle edebilir ve müşterilere yönelik uygun davranışları benimseyebilirler. Monopoly gibi klasik oyunlar da işyeri ortamına uygun olacak şekilde özelleştirilebilir.

Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik ve Genişletilmiş Gerçeklik

Yapay zeka (AI), sanal gerçeklik (VR) ve genişletilmiş gerçeklik (XR) gibi üç boyutlu teknolojiler, eLearning endüstrisini kökten değiştirmiştir. Bu teknolojiler, temel kurslardan üst düzey yönetici gelişimine kadar geniş bir spektrumdaki kurumsal eğitim kursları için sınırsız sayıda fırsat sunmaktadır.

Öğrenciler VR araçlarıyla benzersiz bir öğrenme deneyimine sahip olabilmektedirler. Kulaklıklar, bilgisayarlar veya mobil cihazlar aracılığıyla etkileşimde bulunan kursiyerler, sanal karakterlerle rol oynayabilmekte ve yeni beceriler öğrenebilmektedirler. Sıkıcı olabilecek geleneksel öğretim yöntemlerinin aksine, VR, AR ve XR ile eğitim, herhangi bir risk olmadan akılda kalıcı ve gerçekçi öğrenme deneyimleri sunmaktadır. Tıp veya teknik alanlardaki teori ve gerçeklik arasındaki boşluğu kapatmada son zamanlarda sıkça VR kullanılmaktadır.

Öğrenmede Büyük Veri

Dijital teknolojilerin ilerlemesi, öğrenme analitiğinin kapsamını genişletmiştir. Büyük veri, öğrencilerin öğrenme şekilleri hakkında şirketlere bilgi sağlamakta ve bu sayede eğitimlerini şekillendirmelerine olanak tanımaktadır. Büyük veri sistemleri, eğitim sırasında yapılan hatalar, karşılaşılan zorluklar vb. öğrenci etkinliklerini ve davranışlarını kaydeder. Sistemler tarafından sağlanan veriler sayesinde L&D (öğrenme ve geliştirme) departmanı, öğrenme sürecini öğrencilere daha uyarlanabilir olacak şekilde düzenleyebilmektedir. Bu yöntem, uzun vadede etkisiz öğrenmeyi ortadan kaldırmakta, dolayısıyla şirketler için kaynak tasarrufu sağlamaktadır.

İçerik İyileştirme

İçerik iyileştirme, içeriğin her öğrencinin ilgi alanına uygun ve anlaşılır olduğundan emin olmak için içerik arama, toplama, filtreleme ve düzenleme işlemidir. İçerik iyileştirme, kolayca ve sürekli erişilebilen kullanışlı içeriğe sahip bir veri kaynağı oluşturmaya yardımcı olmaktadır. 

Bu yöntem aynı zamanda kapsayıcı öğrenmeyi teşvik etmekte ve bilgi tabanına sürekli katkıda bulunulmasını sağlamaktadır. Resmi eğitim kurslarına ek olarak kullanılabilmekte ve informal-sosyal öğrenmeyi teşvik etmektedir, çünkü öğrenciler her zaman, her yerde öğrenmeye ve katkıda bulunmaya motive ve yatkındırlar.

Sonuç

Öğrenme deneyimini geliştirmek ve eğitim sonuçlarını daha görünür kılmak için L&D ekiplerinin uygulayabilecekleri bazı yöntemler bunlardır. Bu yaklaşımlardan birçoğunu uygulamayı daha önce hiç düşünmediğinizden eminiz. Bu yöntemlerin klasik ve sıkıcı eğitim sürecini renkli bir hale getirmesine olanak tanımalısınız. Eğitim içeriğini iş hayatına entegre ederseniz şirketiniz için gözle görünür birçok fayda sağlamış olacaksınız.