Sosyal Beceri Eğitimi ve Gelişimi Nasıl Yapılır?

Uzun vadeli iş başarısının %75'inin sosyal becerilerde ustalaşmaya bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmacılar, sosyal beceri eğitimi alan çalışanların almayanlardan %12 daha üretken olduğunu ve bunun %256'lık bir yatırım getirisine (ROI) dönüştüğünü söylüyor. Bu yazıda çalışanlarınızın sosyal becerilerini nasıl geliştirebileceğinize dair ipuçları vereceğiz.

Sosyal Beceri Eğitimi ve Gelişimi Nasıl Yapılır?

İşyerinde Sosyal Becerilerin Önemi ve Çalışanlara Sosyal Beceri Kazandırma Yolları

İşe yeni alınan çalışanları, işteki görevini yerine getirmesi için gereken teknik becerilere sahip olduğundan emin olarak işe alırız. Bilemeyeceğimiz nokta ise, özellikle de ilk işleriyse veya yeni bir role geçiyorlarsa, halihazırda sahip oldukları pratik bilgileri eksik olabilecekleri sosyal becerilerle nasıl birleştirecekleridir. Sanal dünyaya eski kuşaklardan daha alışkın olan dijital yerliler iş gücüne dahil olmaya başladığı için sosyal beceri eğitimi her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Şimdi sosyal becerileri nasıl geliştirebileceğinize dair ipuçlarına daha yakından bakalım.

Çalışanlar için Başlıca Sosyal Beceri Eğitim Konuları Nelerdir?

Sosyal becerilerin öğretilmesi zordur. Sosyal becerilere bazı örnekler verecek olursak:

·        İletişim

·        Liderlik

·        Eleştirel düşünme

·        Dinleme

·        Adaptasyon

·        Organizasyon

·        Takım çalışması

·        Dakiklik

Aynı zamanda düşünceli bir iş arkadaşı ve insan olarak ofisteki ve bir ekipteki insanlarla iyi geçinebilmek gibi şeyler de sosyal becerilere örnektir.

Sosyal beceriler temel olarak başarılı insanların dünyayı nasıl yönettiğini gösterir. Çünkü sorunları bu şekilde çözerler, iyi iletişim kurarlar ve hayatlarındaki zorluklara uyum sağlarlar.

Sosyal Beceri Eğitimi Neden Önemlidir?

Stanford Uluslararası Araştırma Enstitüsü ve Carnegie Mellon Vakfı tarafından elde edilen bulgular, uzun vadeli iş başarısının %75'inin sosyal becerilerde ustalığa ve sadece %25'inin teknik becerilere bağlı olduğunu bulmuştur.

LinkedIn, işyerinde öğrenmenin değişen yüzü hakkında kapsamlı araştırmalar yürütmenin yanı sıra gelecekteki çalışanlar için en çok talep gören sosyal becerilerin belirlenmesinde de öncülük etmiştir.

Neyse ki sosyal beceriler zor da olsa oldukça eğitilebilir bir beceri setidir. Tüm hayatımız boyunca büyük ölçüde statik olan IQ'muzun aksine, duygusal zekamız fazlasıyla şekillendirilebilir bir yapıdadır. Duygusal zekamızın gelişimi neredeyse sınırsızdır ve her iş alanında başarı için çok önemlidir.

Zamanla ve pratikle tüm çalışanlar gelişecektir, fakat daha gelişmiş sosyal becerilere sahip olan çalışanların olmayanlara göre gelişim hızı çok daha yüksektir.

İşverenler, Y kuşağı ve arkasındaki nesilden daha fazla birey iş gücüne katıldıkça potansiyel çalışanlardaki sosyal beceri eksikliğinden giderek daha fazla endişe duyuyor. Birçok yeni üniversite mezunu, mezun olana kadar hiçbir işte çalışmıyor.

Aslında iş dünyasına mezun olmadan yapılan basit ilk atılımlar, insanlara dakikliğin, sorumluluklarını organize etmenin ve her yaştan ve hayatın her kesiminden insanlarla ilgilenmenin önemini öğretiyor. Bu deneyimden yoksun olan çalışanların, aynı işi yapan eski nesil meslektaşlarına göre işleri daha kısa ömürlü ve daha istikrarsız oluyor.

Sosyal Beceri Eğitiminin Yatırım Getirisi

Sosyal beceri eğitimi hem nitelik hem de nicelik bakımından yatırım getirisine (ROI) sahiptir. Sosyal beceri eğitimi alan çalışanlar daha çok sevilir, işlerinde daha mutlu olurlar ve şirketlerine bağlı kalma olasılıkları daha yüksektir.

Harvard Üniversitesi, Boston Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi Ross School of Business'taki araştırmacılar, sosyal beceri eğitimi alan çalışanların almayanlara göre göre %12 daha üretken olduğunu bulmuştur.

Bu oranın düşük olduğunu düşünüyorsanız, %12 daha üretken olunması demek, %256'lık bir yatırım getirisi demektir.

Çalışanlara Sosyal Beceri Öğretmenin 5 Farklı Yolu

Sosyal beceriler bir anda gelişecek beceriler değildir. Çalışanlarınıza ihtiyaç duydukları sosyal becerileri öğretmenin 5 farklı yoluna bakalım.

1. Daha Akıllıca İşe Alım Programları Yürütün

Yeni çalışanlar arıyorsanız, sadece pratik becerilerden daha fazlasını öğrenmeye istekli çalışanları arayın.

Potansiyel çalışanlarınız bilgi tabanını genişletmeye ve kendi kendini yönetmeye istekli mi? Yeni durumlarda problem çözme deneyimleri var mı?

Yol haritanıza uygun sosyal becerilere çalışanlara öncelik verin, çünkü daha sonrasında teknik beceriler hakkında eğitilmeleri de kolay olacaktır.

2. Eğitim İhtiyaç Değerlendirmesi ile Başlayın

Tüm iyi eğitim programları, hedef becerisi ne olursa olsun eğitim ihtiyaç değerlendirmesi ile başlar. Hedefinizi bilmiyorsanız yol haritası çıkaramazsınız.

Sosyal beceri eğitimi için ihtiyaç değerlendirmesi yaparken çalışanlardan kendi hedeflerini belirlemelerini isteyerek başlayın. Uzun vadeli projeler düzenlemekte zorlanıyorlar mı? Zor tedarikçilerle, müşterilerle veya iş arkadaşlarıyla çalışmak için yardıma ihtiyaç duyuyorlar mı? Şirkette nasıl yükselmek isterler?

Bu tür sorularla başlayabilirsiniz. Bu eylem, çalışanların ilgisini çeker ve eğitime kişisel olarak yatırım yapmalarını sağlar.

3. Hedeflerinize Uygun Sezgisel Bir Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) Bulun

Şirketiniz için en iyi LMS'i bulmak kritik öneme sahiptir. LMS, çalışanlarınıza eğitimi aktarmaya ve süreci izlemenize yardımcı olur. En iyi LMS’ler, çalışanlarınızın bireysel hedeflerine doğru ilerlemesini takip etmeyi mümkün kılanlardır.

Bu sayede İK departmanına ek yük getirmekten kurtulursunuz. Bu tür kayıtların tutulması söz konusu olduğunda yükü LMS’e yükleyerek süreci dijitalleştirin.

4. En İyi Öğrenme Platformlarını Kullanın

Şirketiniz dijital yerlilerle doluysa, onlara kesinlikle toplantı salonunda bir dosya ve PowerPoint sunusu ile eğitim vermemelisiniz.

E-öğrenme birçok farklı biçimde yapılabilir ve çalışanlarınızın ilgisini çekerek akılda kalıcılığı artırır. Şirketinizdeki Y kuşağı bireylerine ihtiyaç duydukları sosyal beceri eğitimini vermeye çalışıyorsanız, çeşitli çevrimiçi öğrenme araçlarıyla dikkatlerini çekmelisiniz.

5. Uygulama, Kişisel Yansıma ve Geliştirme için Fırsatlar Sunun

Çalışanlarınıza eğitimde öğrendiklerini uygulamalarına imkân verecek senaryolar oluşturun.

Kişisel yansıma ve geliştirme için bolca zaman ayırın ve gerektiğinde yeniden eğitim sağlayın.

Çalışanlarınızı Sosyal Beceriler Konusunda Eğitmek

Keskin çizgilere ve tanımlara sahip olmayan beceriler için eğitim oluşturmak zordur. Çalışan eğitimi geliştirme konusunda fazla deneyiminiz yoksa bu süreç başlangıçta daha da zor olabilir.

Sosyal beceri gelişiminin kendi başına gerçekleşmesini beklemeyin. Bu tür bir eğitim konusunda proaktif olmak, çalışanlarınız ve şirketiniz için benzersiz faydalar yaratabilir.