Mobil Öğrenme (mLearning) Nedir?

2020 sonrası dönem, iş ortamlarında hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak gelişiyor. mLearning, hızlı bir şekilde beceri geliştirme/yeniden beceri kazandırma noktasında öne çıkıyor. Bu yazıda size mLearning'in değeri ve kurumsal ortamda nasıl uygulanacağı hakkında bilgi vereceğiz.

Mobil Öğrenme (mLearning) Nedir?

mLearning: Genel Bakış

mLearning (mobil öğrenme), genellikle akıllı telefonlarda/tabletlerde tüketilen ve farklı cihazlarda sorunsuz ve hareket halindeyken öğrenmelerini sağlayan öğretim yaklaşımıdır. Değişen işyeri dinamikleri nedeniyle, uzaktan öğrenenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için verilecek eğitimde mLearning kesinlikle kullanılmalıdır.

Formal, informal öğrenme, anında/tam zamanında öğrenme, kendi hızında öğrenme ve sosyal/işbirlikçi öğrenme dahil olmak üzere farklı eğitim ihtiyaçlarınızın tümü için mLearning'i kullanabilirsiniz.

mLearning'de Mobil Öncelikli veya Duyarlı Tasarımlar Nedir?

Mobil öncelikli tasarımlar (duyarlı), akıllı telefonlarda uygulanacak şekilde optimize edilmiştir. Bu tasarım daha sonra tabletlere, dizüstü bilgisayarlara veya masaüstü bilgisayarlara genişletilir.

Bu yöntem yalnızca içeriğin dinamik olarak görüntülenebilir bir alana değiştirildiği tamamen duyarlı bir tasarım yaklaşımını sergilemekle kalmaz, aynı zamanda mobil cihazlarımızı kullanma şeklimizi yansıtan öğrenme etkileşimleri de oluşturur.

Günümüzün Kurumsal Ortamında mLearning’in Önemi Nedir?

mLearning'in hızlı bir şekilde benimsenmesini tetikleyen bazı faktörlerden bahsedelim:

1.     COVID-19 salgınının çalışma ortamları üzerindeki etkisiyle birlikte evden çalışan ve uzaktan öğrenen çalışanlar tarafından tüketilebilecek mLearning çözümleri sunma ihtiyacı bir zorunluluk haline gelmiştir.

2.     Çoğumuz akıllı telefonları gün boyunca yoğun olarak kullanıyoruz. Bunu öğrenme için uygulamak makul bir fikirdir.

3.     Şirketler çalışanlara istedikleri cihazda öğrenme seçeneği sunan Kendi Cihazını Getir (BYOD) politikası sunuyor.

4.     Çalışanlar öğrenmenin iş akışlarının bir parçası olmasını ve LMS'te sürekli oturum açma gereksiniminden kaçınmayı ister.

5.     Öğrenciler kendilerini eğitime daha iyi verebilecekleri formatları tercih ederler. Bu formatlar, geleneksel e-öğrenmenin parçası olmayan ancak mLearning'in ayrılmaz bir parçası olan videolar, animasyonlu videolar, etkileşimli videolar veya podcastler gibi formatlardır.

mLearning'in Faydaları Nelerdir?

Kullanıcılar İçin

mLearning, kullanıcı açısından şu avantajları sağlar:

1.     Hareket halindeyken veya evden çalışırken öğrenme

2.     İsteğe bağlı, her zaman, her yerden erişim

3.     İçeriğin ne zaman ve nasıl tüketileceği konusunda kontrol

4.     Kendi hızında öğrenme

5.     Hayat akışıyla senkronizasyon

 

Şirketler ve L&D Ekipleri İçin

mLearning'in şirketlere ve L&D ekiplerine sunduğu temel avantajlar:

1.     Uzaktaki çalışanlara ve coğrafi olarak farklı alanlara yayılmış bir kitleye hitap etme imkanı

2.     Daha yüksek katılım

3.     Daha iyi eğitim tamamlanma oranları

4.     Eğitimi kolay güncelleme imkanı

5.     Yüzyüze eğitime göre daha düşük maliyet

Kurumsal Eğitimde mLearning‘in Avantajları Nelerdir?

Erişilebilirlik

mLearning, mobil cihazlarda (tabletler ve akıllı telefonlar) her zaman ve hareket halindeyken erişilebilen kendi hızında çevrimiçi eğitimdir. İdeal olarak aynı eğitim masaüstü/dizüstü bilgisayarlarda mevcut olur ve kullanıcılar seçtikleri cihazda öğrenirler.

Kullanılabilirlik

Etkili mLearning oluşturmaya yönelik teknolojiler gelişirken yazma araçları da çeşitli seçenekler sunmaktadır. Eğitimin nasıl tüketileceğine bakarak mobil uyumlu (uyarlanabilir) veya mobil öncelikli (duyarlı) tasarımlar arasında karar verebilirsiniz.

Uygun Boyut

mLearning, öğrencilerin öğrenmek istedikleri cihaz, öğrenmek istedikleri zaman ve en önemlisi öğrenecekleri hız konusunda dosya boyutu açısından bile muazzam bir esneklik sunar.

Sosyal Dokunuş

Öğrenciler acil bir şeye ihtiyaç duyuyorlarsa, genelde WhatsApp gruplarından birine (işbirlikçi / sosyal öğrenme) mesaj atarlar. Kullanıcıların tutumarındaki değişimler, mLearning yaklaşımının benimsenmesinin önemini ortaya koyar.

Dikkat

Kullanıcılar kendilerini eğitime daha iyi verebilecekleri formatları tercih ederler. Bu formatlar, geleneksel e-öğrenmenin parçası olmayan ancak mLearning'in ayrılmaz bir parçası olan videolar, animasyonlu videolar, etkileşimli videolar veya podcastler gibi formatlardır.