Metaverse'ün Kurumsal E-Öğrenmeye Etkileri

Metaverse'ün yaygın olarak benimsenmesi, insanların kurumsal e-öğrenme yoluyla eğitim alma şeklini değiştirecek.

Metaverse'ün Kurumsal E-Öğrenmeye Etkileri

Metaverse'ün Etkileşim Fırsatlarını En Üst Düzeye Çıkarın

Metaverse'ün yaygın olarak benimsenmesi yakın gelecekte gerçekleşmeye başlayacak. Bu da insanların kurumsal e-öğrenme yoluyla eğitim alma şeklini değiştirecek. Şu anda tüm şirketler Metaverse trenine atlamaya pek hevesli değil. Fakat Metaverse’ün özellikle etkileşim noktasındaki muazzam faydaları da göz ardı edilemez. Bu yazıda Metaverse'ün kurumsal e-öğrenmeye etkilerini ve şirketlerin bu fırsattan nasıl en üst düzeyde yararlanabileceklerinden bahsedeceğiz.

Metaverse Nedir?

Kullanıcıların internet üzerinden deneyimledikleri ve paylaştıkları sanal dünya konsepti elbette yeni değil. Ancak Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu teknolojiye olan ilginin son zamanlardaki artışında büyük bir rol oynadı. Zuckerberg, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi büyük platformlara sahip yeni sosyal teknoloji şirketi Meta'yı duyurduktan sonra şirketin yeni yörüngesinin Metaverse’ü küresel hale getirmek olduğunu duyurdu. 

Metaverse'ün Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklikte (AR) birbirine bağlı 3D alanlardan oluşan bir ağ olması öngörülüyor. Bu alanlara ve sundukları çok boyutlu deneyimlere VR gözlükleri ve AR uyumlu mobil cihazlar gibi hazır donanımlarla erişilebilecek.

Metaverse, Kurumsal E-Öğrenmeyi Nasıl Değiştiriyor?

Hibrit işyerinde çalışanların e-öğrenme deneyimi büyük ölçüde video konferansa bağlıdır. Video konferans nispeten klasik ve etkili bir yöntem olsa da özellikle şirket kültürü oluşturma noktasında yüz yüze eğitim kadar etkili değildir.

Metaverse’de gerçekleşecek e-öğrenmenin değiştireceği şey de tam olarak budur. İstatistikler, VR destekli eğitimin %75'e varan bir akılda kalıcılık ve şirkete bağlılık oranına ulaştığını göstermektedir. Bu, sadece %20'lik orana sahip görsel-işitsel öğrenmeden önemli ölçüde daha yüksektir. Metaverse bunu şu şekilde gerçekleştirir:

1. Gerçek Hayattaki Toplantı Odalarını ve İş Yerlerini Simüle Etme

Metaverse evreninde çalışanlara yüz yüze etkileşimlerdeymiş hissi verebilecek sanal toplantı odaları oluşturulabilir. Bu sayede uzaktan çalışanlarla yapılan görüntülü toplantıların aksine eğitmenler sanal ortamda dikkat dağıtıcı bir şey olmadığından emin olabilirler. Sanal alanlar özelleştirilebilir olduğundan, eğitmenler daha iyi öğrenme deneyimi için gerekecek beyaz tahtalar, dosya paylaşımı, notlar ve sanal ortamdaki etkileşimli öğeler gibi öğretim araçlarına ve materyallerine anında erişebilirler.

2. Paylaşımlı Sanal Çalışma Alanları Aracılığıyla Yaşam Koçluğu Deneyimi

Paylaşımlı sanal alanlar aracılığıyla bire bir koçluk oturumlarında işbirliği mümkün hale geliyor. Hatta bazı Metaverse platformları şirket içi profesyonel ilişkilerin gelişmesine yardımcı olmak için kullanıcıların avatarlarında gerçekçi yüz sunuyor. Örneğin, Microsoft "Mesh for Teams"de bir kişinin görünüşünü kullanıcının avatarına aktarmak için "holoportasyon" teknolojisi bulunuyor. Bu da çevrimiçi koçluk deneyimlerini bambaşka bir seviyeye taşıyor.

3. Etkileşimi Artırmak için Oyunlaştırma Unsurlarını Birleştirme

Birçok şirket başlangıçta Metaverse’ü sadece bir oyun platformu olarak algıladı. Ancak Metaverse’ün pazarlama, müşteri ilişkileri ve İK açısından potansiyelini fark etmeleri çok uzun sürmedi. Fakat oyunlaştırma, şirketlerin çalışan deneyimini artırmak için kullandıkları uzun vadeli bir stratejidir. Skor tabloları, ödüller ve özelleştirilebilir avatarlar gibi oyunlaştırma öğelerini kullanan şirketler, çalışanların potansiyellerini ortaya çıkaran e-öğrenme deneyimleri oluşturabilir.

Çalışanların E-Öğrenme Deneyimleri Metaverse’e Nasıl Entegre Edilir?

Metaverse’te e-öğrenmeyi başarılı kılan oyunlaştırma dışı etkenler de bulunur. Bunların bazılarına göz atalım.

1. Yapay Zeka

Sanal e-öğrenme sistemleri tasarlarken geliştiriciler sürekli optimizasyonu etkinleştirmek için genellikle yapay zekaya (AI) ve makine öğrenimine (ML) yönelir. Örneğin AI hizmetleri, NPC'ler, yani oyuncu olmayan karakterler aracılığıyla otomatik sanal öğrenme deneyimleri oluşturmak için kullanılabilir. Bu NPC’ler sık sorulan soruları cevaplayarak, gerçek zamanlı geri bildirim sağlayarak ve performanslarını değerlendirerek çalışanın rehberi olarak işlev görebilir. Öte yandan makine öğrenimi, e-öğrenme programlarına kullanıcıların direkt olarak göremeyeceği şekillerde yardımcı olabilir. Makine öğrenimi ilk olarak eğitimin zaman içindeki performansına yönelik analizler yapmak için veri toplayabilir.

2. Öğrenmeye Ayarlanmış Ortam

Metaverse aslında sanal bir dünya olduğundan, geliştiriciler şirketin e-öğrenme hedeflerine göre uyarlanmış özelleştirilmiş ortamlar oluşturabilir. Dijital toplantı alanlarının ötesinde, şirketler ihtiyaçlarına uygun sanal atölyeler, ofisler ve sunum odaları yaratabilir. Ayrıca, çalışanların gerçek hayattaki durumlarla başa çıkmak için karar verme mekanizmalarını ve bilgilerini test edebilecekleri simüle edilmiş ortamlar da oluşturabilirler.

3. Çok Dilli ve Özelleştirilebilir

Gerçek dünyadaki her şey şu anda neredeyse Metaverse'de de gerçekleşiyor (veya gerçekleşecek). Ancak gerçek dünya çok kültürlü, insani ve çok dillidir. Bu da Metaverse’ün kişiselleştirme ve duygusal etkileşimlere, dilsel, yerel, sosyal ve kültürel normlara uyumlu olması demektir. Metaverse’ün gerçek dünya ortamında çalışması için, çok kültürlü bileşenin sanal alana taşınması gerekir. İyi haber şu ki, şirketler mükemmel çevirileri e-öğrenme programlarına entegre etmek için test edilmiş ve güvenilir dil servis sağlayıcıları arasından seçim yapabilir.