Metaverse ve Dijital Eğitim

Metaverse son günlerin tartışmasız en trend konusu. Peki Metaverse’ün sunduğu yeni fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için öğrenme ekosistemlerimizi nasıl ayarlamalıyız?

Metaverse ve Dijital Eğitim

Metaverse, yeni fırsatlara ve öğrenme çözümlerinden daha büyük bir ekosistem içinde yararlanmamız için inanılmaz yollara kapı açacak. Kurumsal Eğitim ve Gelişim (L&D) için en ideal olan öğrenme ortamı, Metaverse’ün sağladığı, kullanıcıların işbirliği yapabileceği, etkileşime girebileceği, analiz ve pratik yapabileceği ve problem çözebileceği dijital dünyadır, çünkü böylesine bir ortam kullanıcıların başarılı olmak için ihtiyaç duydukları araçları onlara sağlarken aynı zamanda kendi öğrenme deneyimlerini yönetmelerini de sağlar.

Son yıllarda özellikle yeni insanları işe almak ve mevcut çalışan deneyimini geliştirmek için Eğitim ve Gelişim programlarına ve teknolojilerine yapılan yatırımlar artıyor. Metaverse ise haberlerde odak noktası olmaya devam ediyor ve şirketler sanal ortamlarda öğrenme etkileşimlerini uygulamaya başlıyor. Tüketiciler, özellikle de Z kuşağı, günlük yaşamlarında kişiselleştirilmiş, ilgi çekici deneyimler bekliyor. Son zamanlarda öğrenme çözümleri için standardı belirleyen de kişiselleştirilmiş deneyimler arayanların gittikçe artmasıdır.

Metaverse daha henüz yolun başındayken şirketler, L&D uzmanları, dijital eğitim tasarımcıları ve diğer öğrenme çözüm sağlayıcıları, girdaba yakalanmak yerine akıntının yönünü belirleme şansına sahipler. Metaverse, Yapay Zeka (AI) ile birlikte Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojilerini de muhtemelen destekleyecek. Metaverse en optimal halindeyken küresel, birlikte çalışabilir bir platformda herkesin içerik üretebileceği ve ürettiği içeriği tüm dünyayla paylaşabileceği bir ortam haline dönüşecek.

Çoklu Evrene Uyum Sağlamak için Dijitalleşmeyi Benimsemek

Öğrenme bir ortamda gerçekleşir. Kullanıcının rahat olabileceği ve daha da önemlisi bilgi aktarımını kolaylaştıran bir öğrenme ortamı sağlamak L&D ekibinin temel görevidir. Kullanıcı davranışlarını onların rahat olduğu bir ortamda tespit etmek, sorunların ve genel öğrenci deneyiminin geliştirilebileceği fırsatların belirlenmesine yardımcı olacaktır. Ya da şu soruları sorarak yeni fırsatları belirlemeye başlayabilirsiniz:

  • Çalışanlarınız ihtiyaç duydukları bilgileri nasıl ediniyor?
  • Çalışanlarınız öğrenme kaynaklarına nereden erişiyor?
  • Çalışanlarınız bir şeyi öğreniyorsa öğrendiği içerikte dikkatini çeken nokta nedir?
  • Çalışanlara nasıl geri bildirim sağlıyorsunuz?

Bu sorulara cevap bulduktan sonra, çalışanın ihtiyaç duydukları şeye ihtiyaç duydukları anda ulaşmalarını sağlamanız gerekir. Geleneksel bir öğrenme yolu seçmek yerine yeni yollar deneyin. Dijital eğitim kursu ile sağlayacağınız bilgileri yeni teknolojileri birleştirerek sağlayın. Örneğin destek için chatbotlar, uygulamalı eğitimleri simüle etmek için AR, hatta bunu daha da ileriye taşıyıp VR ile çok boyutlu deneyimler oluşturabilirsiniz. İlerici teknolojiler ve dijital eğitimin öğrenme kültürüne gittikçe yerleştiği bugünlerde, şirketinizin Eğitim ve Gelişim stratejisini Metaverse’e kalibre etmek için en iyi zaman şu andır.

Asıl Yatırım Getirisi

Şirketler, çalışanlarının eğitim programlarından çıkıp işlerini gerçek hayatta sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmelerini istiyor. Eğitiminizin başarılı olup olmadığını ölçmenin en iyi yolu budur.

Metaverse Ne Tür Bir Eğitim İçin En İyi Faydayı Sağlayabilir?

AR, VR ve diğer 3D simülasyonlar gibi kişisel deneyime dayalı öğrenme teknolojileri, kullanıcılara tehlikeli görevleri yerine getirmek için kontrollü ve güvenli bir yer sağlar. Tüm görevlerin yeni teknolojiler aracılığıyla yönlendirilmesi gerekli değildir. Yeni teknolojilerin eğitimleri eğlenceli hale getirmesi, eğitimin asıl hedefinin unutulmasına yol açmamalıdır.

Tehlikeli Görevlerde Riskin Azaltılması

Sanal Gerçeklikte makineleri yanlış çalıştırmak tehlike arz etmez. İnşaat, güvenlik eğitimi, sağlık hizmetleri ve üretim gibi alanlarda "hatalar" genellikle hayatı tehdit eder. Çok boyutlu simülasyonlar, başarısız ve tehlikeli operasyonların sayısını azaltmaya yardımcı olacaktır. VR, görevleri ve prosedürleri birebir şekilde simüle edebilir, bu sayede kullanıcıların görselleştirmelerini, uygulamalarını ve hazırlanmalarını sağlamak için pratik ve uygulamalı eğitim sağlayabilir.

 

Sosyal Beceriler

Deneyimsel öğrenmeden yararlanabilecek sektörler yüksek riskli sektörlerle sınırlı değildir. Metaverse, kullanıcılara sosyal becerilerini çekinmeden uygulama ve eksikliklerini belirleme fırsatı verebilir. Müşterilere gerilimi azaltıcı konuşmalar yapabilecek ya da hararetli tartışmalarda soğukkanlı kalabilecek, aynı bu senaryolar üzerine eğitim almış müşteri hizmetleri profesyonelleriniz olduğunu düşünün. Ya da satış personelinizi daha iyi eğitebilecek, birden fazla senaryoya sahip bir satış anlaşması simülasyonu hayal edin.

Metaverse kurumsal hayatı da değiştirmeye geliyor. Asıl soru ise, öğrenme çözüm sağlayıcılarının, tasarımcıların, politika yapıcıların, şirket sahiplerinin ve çalışanların Metaverse’ü öğrenme deneyimlerini geliştirmek için uygun şekilde kullanıp kullanamayacaklarıdır.