Etkin Online Oryantasyon Kaynakları Bölüm 2

Etkin online oryantasyon kaynakları serimizin ilk bölümünde oryantasyon içeriklerinizi online kaynaklar üzerinden ya da bu kaynaklar ile entegre şekilde yönetmenin öneminden bahsetmiştik.

Etkin Online Oryantasyon Kaynakları Bölüm 2

Etkin online oryantasyon kaynakları serimizin ilk bölümünde oryantasyon içeriklerinizi online kaynaklar üzerinden ya da bu kaynaklar ile entegre şekilde yönetmenin öneminden bahsetmiştik. Şimdi, bu farklı mecraları ve oryantasyon içeriklerinizi bu mecralar aracılığıyla yönetmenin kurumunuza sağlayacağı faydaları aktarmaya devam edelim.

1. Bloglar 

Çok başarılı bir güncel haber ve analiz kaynağı olma özelliği taşırlar. İşe yeni başlayan çalışanların özenle hazırlanmış makaleler aracılığıyla iş süreçlerini kolaylıkla algılamasını sağlamak mümkündür.

2. Hangouts

Google’ın hangout özelliği (Diğer konferans araçları da kullanılabilir.), yeni başlayan kişi gelmeden önce dağınık ekipleri bir araya getirmenin harika bir yoludur.

3. PDF'ler (Etkileşimli ve statik)

PDF dokümanları taşınabilir niteliğe sahip oldukları için çok değerlidir.  Eğer puanları takip etmeniz gerekmiyorsa tüm platformlar ve cihazlar için e-öğrenme kurs materyallerini yerleştirmek için esnek bir formattır.

4. Organizasyon geçmişi ve hikâyesi için etkileşimli zaman çizelgeleri

Hızlı yazma araçlarıyla bu materyalleri hızlı ve kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Şirket ve orada çalışan kişiler hakkında arka plan bilgisi sağlamak için de kullanılmaya uygun materyallerdir.

5. Sertifikalar ve rozetler

Sertifikalar ve rozetler e-öğrenme yolculuğuna yeni başlayan çalışanların kilit noktalarda konumlanmasını sağlamanın harika yollarıdır. Bu materyaller PDF biçiminde olabilir veya e-öğrenme modüllerinize öğrencilerin sanal olarak yolda toplayabilmeleri için rozetler ekleyebilirsiniz.

6. Formlar

Yeni başlayan kişinin doldurması gereken formları çevrim içi olarak kullanıma sunmanız faydalı olacaktır. Mevcut verileri çevrim içi olarak görüntülemeye olanak sağlayan sistemler kullanmak süreçteki başarıyı artıracaktır. (Özellikle banka hesabı bilgileri gibi kişisel veriler topluyorsanız güvenlikten haberdar olmanız gerekir.) İlgili birimlerinizle görüşün, kaynak yönetim sisteminizde mutlaka ilk e-öğrenme programınıza dahil edebileceğiniz formlar vardır.

7. Şablonlar

Öğrenim materyallerini markalamanın, hızla dağıtmanın, tutarlı bir görünüm ve etki yaratmanın harika bir yoludur. Şablonlar Word, Powerpoint ve hızlı e-Öğrenim geliştirme araçlarında tasarlanarak kullanıma açılabilir.

8. Forumlar

Mesaj panoları gibi çevrim içi forumlar da yeni başlayanların e-öğrenme programındaki diğer kişilerle buluşup mesajlaşabileceği, tehditleri takip edebileceği, sorular sorup yanıtlayabileceği ve SSS’lerde arama yapabileceği mecralardır.

9. Mikro siteler

Mikro siteler, kurumunuzun ekosistemindeki belirli kullanıcılar ve gruplar için erişime açılabilen güvenli sitelerdir. Lloyds Banking Group buna iyi bir örnektir. Bankanın işe alım öncesi ve sonrasında ilgili kişilerle iletişim kurmak üzere özel bir internet sitesi vardır. Bu platform üzerinden yeni işe alınan kişiler için ağ oluşturma etkinlikleri düzenler ve kutlama mesajları gönderirler. 

10. Portallar

Elbette, tüm içeriklerinizi güvenle depolamak için bir yere ihtiyacınız olacaktır. Bu bir intranet, bir kurs yönetim sistemi veya e-öğrenme yönetim sistemi olabilir. Bir portal materyallerinizin saklandığı yere açılan bir geçittir. Önemli olan, içeriği kolayca bulunabilir hale getirmek ve bu içeriklerden maksimum düzeyde faydalanılmasını sağlamaktır.

11. Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) veya Öğrenme Kayıt Deposu (LRS)

Yeni başlayanların işe alımlarını SCORM veya xAPI üzerinden takip ediyor olsanız da muhakkak bir öğrenme yönetim sistemi ya da öğrenme kayıt deposuna ihtiyacınız olacaktır.  

12. İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

Tüm içeriklerinizi ve formlarınızı erişimi kolay, tek bir portalda bir araya getirin. Bu portal CMS mimarisi üzerine kurulmuş olan Intranet sisteminiz olabilir. 

13. Uygulamalar

İşe yeni başlayan çalışanlarınızın e-öğrenme süreçlerine mobil uygulamalar aracılığıyla devam etmesini sağlayabilirsiniz. Uygulamada yer alan haberler, mini klipler, anketler ve iş süreçlerinize dair tüm bilgiler çalışanlarınızın bilgisini ve ilgisini ölçmede etkili olacaktır. Ayrıca bu uygulamalardan elde edeceğiniz verileri e-öğrenme sistemleriniz ile uyumlu hale getirmeniz de mümkündür.