E-Öğrenmeyi Daha İlgi Çekici Hale Getirmek için 5 Video Türü

E-öğrenmede video kullanımı büyük öneme sahiptir. Bilginin tüketilmesini ve akılda daha kalıcı hale gelmesini sağlamaya yardımcı olur.

E-Öğrenmeyi Daha İlgi Çekici Hale Getirmek için 5 Video Türü

E-Öğrenmeyi Daha İlgi Çekici Hale Getirmek İçin Videolar

E-öğrenmenin temel amacı bilginin öğrenilmesi, akılda tutulması ve uygulanmasıdır. Simülasyon, etkileşim ve oyun tabanlı öğrenme yaklaşımları etkili e-öğrenme yaklaşımlarıdıri fakat e-öğrenmenin bugünü ve yarını video olacaktır.

Videolar artık online eğitim vermek için en yaygın olarak kullanılan eğitim materyalleri durumunda. Küresel video trafiği, 2016'da tüm çevrimiçi trafiğinin %73’üne denk gelirken bu oran 2022 yılı itibarı ile %82'ye yükselecek. İsteğe bağlı video (VoD) trafiğinin de önümüzdeki yıllarda iki katına çıkma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor. Bu veriler, bireylerin bugünlerde video izlemek için harcadıkları zaman göz önüne alındığında pek de sürpriz değil.

Edgar Dale'in öğrenme konisine göre, insanlar genellikle okuduklarının %10'unu, duyduklarının %20'sini, gördüklerinin %30'unu, duydukları ve gördüklerinin %50'sini, yazdıkları ve söylediklerinin %70'ini ve yaptıklarının %90'ını hatırlarlar. Görsel içerik hem söyleme ve duyma kısımlarını hem de yapma kısmını kapsar.

E-öğrenmede videoların kullanımından daha makul bir yaklaşım yoktur, çünkü bilgi tüketimini eğlenceli hale getirmekle beraber bilgilerin akılda kalıcılığını da iyileştirirler. Bir dersin odağında 5000 kelimelik bir makale, bir diğer dersin odağında ise 5 dakikalık animasyonlu bir video olduğunu düşünelim. Bu durumda, tercih edilen öğrenme formatının hangisi olacağını söylemek pek de zor olmayacaktır. Videoların ne kadar ilgi çekici olduğu göz önüne alındığında, e-öğrenmede hangi video türleri veya stilleri kullanılabilir? Birlikte göz atalım.

E-Öğrenme için Video Türleri

  1. Yazılım Eğitimleri

Kurumsal dünyada bireylere web uygulamaları veya yazılımlar hakkında bir şeyler öğretmeniz gereken zamanlar vardır. Örneğin piyasaya yeni bir uygulama sürerken yeni işe alınan bireyler için eğitim modülü oluştururken veya öğrencilere mevcut bir uygulamadan veya programdan daha fazla yararlanmanın yollarını göstermek istediğinizde bunu yapabilirsiniz. Yazılım eğitimlerinin devreye girdiği yer burasıdır.

Bu tür videolar, genellikle ekran kayıtları aracılığıyla oluşturulur. Ekran kayıtları, tüm talimatları yazılı olarak listelemek yerine birebir gösterdiğiniz için bu tarz eğitimlerde faydalıdır. Kullanıcılara prosedürün her adımında yol göstermek için ekranınızı ve mikrofonunuzu kaydedecek bir uygulama ile ekran kaydı alabilirsiniz.

Ekran kayıtlarını kolay ve hızlı bir şekilde oluşturmak için farklı uygulamalar kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızın web kamerasını kaydederken bir yandan ekran kaydı oluşturan uygulamalar da bulunuyor. Bu şekilde ekran kaydınıza kişisel bir dokunuş ekleyebilirsiniz.

  1. Ders Videoları

Ders videoları, eğitmen canlı eğitim verirken derse katılamayan kullanıcılar için faydalıdır. Ders videoları, uzun içeriği daha ilgi çekici formatta sunmak için en iyi seçeneklerden biridir.

Ders videolarının en iyi yanı, içeriği kaydetmenize ve tüm kullanıcılar için kolayca erişilebilir hale getirme kolaylığı sağlamasıdır. Böylece kullanıcılar videoyu müsait zamanlarında rahatça izleyebilirler. 

  1. Rehber ve How-to videoları

Rehber ve How-to videoları, YouTube'da oldukça popüler olan açıklayıcı videolar kategorisine giriyor. İnsanlar günümüzde çok basit işlerden çok karmaşık işlere kadar çok farklı zorlukta ve türde işler için YouTube’dan rehber videolara sıklıkla başvuruyorlar. How-to videoları, bilgisayardaki bir uygulamanın kullanımından bir makineyi onarmaya ve ekipman kullanmaya kadar her şey için bulunabilir. Bu tür bir öğrenme, ev işlerinden online işyeri eğitimine kadar her alanda işe yarar.

Rehber ve how-to videoları, hiçbir şey bilmeyen bireylere yeni bir süreç veya görev öğretmek için basit ama oldukça etkili bir yoldur. Her adımı yazmak yerine herhangi bir görevi veya işlemi bir video aracılığıyla göstermek daha kolay olmanın yanında aynı zamanda daha hızlıdır. E-Öğrenme sürecinde rehber ve how-to videoları kullanmak, kullanıcıların belirli noktaları kolayca atlamasına ve önemli adımları tekrar tekrar izlemesine yardımcı olur. Ayrıca bir prosedürdeki adımları göstermek, görsel bağlam ve ipuçları sunarak yanlış anlamaları önlemeye yardımcı olur.

  1. İnteraktif Videolar

E-öğrenmede video içeriğinin çoğu pasiftir, yani kullanıcı videoyu izlemek dışında bir şey yapmaz. İnteraktif videoların devreye girdiği yer burasıdır. Genellikle bir karar vermeleri veya soruyu cevaplamaları için kullanıcıları da videoya katarlar. Bu tür videolar etkileşim düzeyini artırarak yeni öğrenme deneyimleri yaratır.

Etkileşimli videolar sadece kullanıcıların ilgisini çekmekle kalmaz, aynı zamanda içeriğin ortasında dikkatlerinin dağılmasını engeller. Bu tür videolar, kullanıcıların videoları izlerken kavrayışlarını değerlendirmelerine de olanak tanır. Videolara ek bilgiler ve sınav soruları ekleyerek kolayca etkileşimli videolar oluşturabilirsiniz. Bu unsurlar, kullanıcıların videoya katılımını sağlayacak ve tükettikleri şeylere çok daha odaklanmalarını teşvik edecektir.

  1. Animasyonlu Videolar

Hareketli grafikler veya animasyonlu videolar kullanmak, eğlenceli içerik sunmak için en iyi yollardan biridir. Bu tarz videolar e-öğrenme sürecini kullanıcılar için daha ilginç hale getirecektir. Animasyonlu videolar, bir ortamda eğitmenle kayıt yapma imkanına sahip olmadığınızda kullanmak için idealdir.

Animasyonlu videolar, insanların evlerinde karantinaya alındığı COVID-19 salgını sırasında harika e-öğrenme araçları olduklarını kanıtladı. O zamanlarda canlı video çekmek kolay bir seçenek olmadığından e-öğrenme için motion graphics tabanlı videolar mükemmel seçenekler haline geldi. Animasyonlu videolar daha kolay üretilmelerine rağmen karmaşık konuları açıklamada oldukça etkilidirler. E-öğrenme geliştiricilerine, kullanıcıların ilgisini çekmede yardımcı olmanın yanı sıra eğitimi 

Son

E-öğrenmeye dahil etmek istediğiniz video türünden bağımsız olarak her zaman miktar yerine kaliteye özen gösterin. E-Öğrenme sürecine eşitlilik getirmek, kullanıcılara yardımcı olacaktır. Bu nedenle ürettiğiniz video sayısını artırmak yerine videolarınızın kalitesi üzerinde çalışmalısınız.