AR ve VR’ın Kurumsal Eğitim İçin Artı ve Eksileri

Şirketler gelişmek ve rakiplerine karşı avantaj elde etmek için teknolojik yeniliklerden yararlanma şansını her zaman değerlendirmek isterler. Günümüzde sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) belki de göz önünde bulundurulması gereken en yeni teknolojilerden ikisidir.

AR ve VR’ın Kurumsal Eğitim İçin Artı ve Eksileri

Şirketler gelişmek ve rakiplerine karşı avantaj elde etmek için teknolojik yeniliklerden yararlanma şansını her zaman değerlendirmek isterler. Günümüzde sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) belki de göz önünde bulundurulması gereken en yeni teknolojilerden ikisidir.

Çok boyutlu teknolojilere yönelik kurumsal harcamalar hızla artarken şirketler AR ve VR’ın sunduğu imkanları ve yenilikleri incelemelidir. Bununla birlikte birçok şirket henüz ana akım kullanıma ulaşmamış bir teknolojiye büyük miktarda yatırım yapmakta tereddüt edebilir. Bu durumda kısıtlı miktarlarda kaynak ayırıp test etmeyi deneyebilirler.

Eğitim çözümleri, AR ve VR için ideal bir deneme alanı sunar. 2021'de sadece ABD'de 58,9 milyon VR ve 93,3 milyon AR kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Yani çok boyutlu çözümlerin popüler olduğu açık. Peki bunları eğitim için iyi yapan nedir?

  • Çok Boyutlu Deneyim

Video materyalleri, çevrimiçi dersler ve testler yoluyla yeni beceriler öğretmek, hepsi etkileşimli yazılımda toplansa bile okullardaki ve geleneksel eğitime benzer. VR/AR uygulamaları ve cihazları ise kullanıcıların bilgileri daha akılda kalıcı olacak şekilde öğrenmesine yardımcı olabilecek çok boyutlu bir deneyim sunar.

  • Güvenli ve Uygun Maliyetli

Sanal yazılım ve simülasyonların kullanılması, eğitmen maliyetini ortadan kaldırır veya azaltır. Ayrıca bazı uygulamalı eğitimlerdeki riskleri de ortadan kaldırır.

  • Sınırsız Özelleştirme

AR/VR uygulamaları düzinelerce 3D model, senaryo ve etkileşim türü içerir. Ayrıca zaman içinde genişletilmeleri veya değiştirilmeleri de kolaydır.

Kullanabileceğiniz Çok Boyutlu Eğitim Türleri

AR ve VR ile farklı alan ve süreçlere uygun birçok eğitim oluşturabilirsiniz. Bu çözümlerin bazılarına göz atalım:

  1. Ekipman Eğitimi: 3D modeller aracılığıyla ekipman ve makinelerle gerçekçi etkileşimler sunulur, böylece kullanıcılar bunları çalıştırmayı öğrenebilir.
  2. Güvenlik Eğitimi: Kullanıcılar hayatlarını veya sağlıklarını riske atmadan tehlikeli görevleri yerine getirmeyi veya potansiyel tehlikelerle çalışmayı öğrenebilirler.
  3. Acil Durum Eğitimi: Kullanıcılar, gerçek hayattaki olayları simüle ederek bir dizi acil duruma yanıt vermeyi öğrenirler.
  4. İK Eğitimi: İK uzmanları, insan gibi konuşabilen ve duygusal tepki verebilen simülasyonlar sayesinde çalışanlarla ve potansiyel işe alımlarda iletişim kurmak için strateji ve teknikler öğrenirler.
  5. Oyunlaştırılmış Eğitim: Kullanıcılar rozetler, skor tabloları, sanal para birimi kazanma ve diğer ödüllerin kilidini açma gibi oyun mekaniklerini içeren eğitimler aracılığıyla öğrenirler.

VR Seçiminin Artıları ve Eksileri

Sanal gerçeklik, tamamen çok boyutlu bir teknolojidir ve eğitim simülasyonları için VR kullandığınızda dijital dünyada gerçekleşen içerik ve etkileşimler üzerinde tam kontrol sahibi olursunuz. VR’ı kullandığınız donanıma bağlı olarak göz, yüz ve vücut hareketi izleme, parmak hareketlerine ve jestlerine dayalı komut ve gelişmiş dokunsal eldivenlerle parmak izleme gibi özelliklerden yararlanabilirsiniz.

VR’ı seçmenin diğer nedenlerinden birkaçı ise şöyle:

  • Simülasyonlarda yüksek düzeyde gerçekçilik.
  • Sınırsız senaryo ve ayar özelleştirmesi.
  • Her yerde ve her zaman erişilebilir.
  • Etkileşimlerde daha fazla güvenlik.
  • Davranış izleme ve analitiği.

Bu faydaları göz önünde bulundurarak birkaç dezavantaj da sunalım:

  • Nispeten pahalı donanım gerektirir.
  • VR kullanılacak alan geniş olmalı ve etrafta engel bulunmamalıdır.

AR Seçiminin Artıları ve Eksileri

Artırılmış gerçeklik, önceden belirlenmiş yerlerde ve durumlarda görselleştirilmesi gereken ilgili 3D içeriği belirlemek için nesneler, desenler ve şekiller gibi fiziksel belirteçlere ihtiyaç duyan, çok boyutluluğu kısmi bir teknolojidir.

Şu anda çoğu AR uygulaması akıllı telefon uygulamaları ve kameralar aracılığıyla kullanılmaktadır, fakat emekleme aşamasında olan AR gözlük pazarı da giderek büyümektedir.

İşte kurumsal eğitim için AR teknolojisini göz önünde bulundurmak için birkaç neden:

  • Hemen hemen her telefon ve tabletten erişilebilir.
  • Fiziksel etkileşimlere daha fazla bilgi ve değer sunar.
  • Gelişmiş izleme, tanıma ve görsel analiz yetenekleri.
  • Değişen fiziksel koşullara uyum sağlar.

Ortaya çıkabilecek sorunlardan birkaçı ise şu şekilde:

  • Hatasız izleme elde etmek zordur.
  • Kullanımı VR kadar özelleştirilebilir ve çok boyutlu değildir.
  • Çoğu cihazın grafik performansı sınırlıdır.

Sonuç

Çok boyutlu teknoloji seçeneklerinden faydalanılacak birçok alan bulunuyor. Bu nedenle seçiminizi şirket ihtiyaçlarınıza göre yapmalısınız. Örneğin bir şirket, çalışanlarına VR gözlük ve eldivenleri ile uygulamalı eğitim vererek onları riskli eğitimlerden korurken, bir diğeri gerçek fiziksel konumlardan ve nesnelerden yararlanmalarını sağlayan AR görselleştirmeli bir seçeneği tercih edebilir.

Çok boyutlu teknoloji olarak sadece AR ve VR’ın olmadığını, sadece en bilinenleri olduğunu da belirtmekte fayda var. Bilmeniz gereken bir diğer teknoloji, VR gibi gözlük kullanan fakat aynı zamanda AR gibi kullanıcının gerçek ortamlarındaki dijital öğeleri görmesini de sağlayan karma gerçekliktir.

Şirketiniz için hangi teknolojiyi seçerseniz seçin, kimseyi taklit etmeye çalışarak karar vermemelisiniz. Bunun yerine iş gereksinimlerinize odaklanmalı ve hangi araçların bunları en üst düzeyde karşılayacağını belirlemelisiniz.