AR ve VR'ı Eğitim Sektöründe Kullanmak
Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR), çeşitli alanlarda araştırma ve geliştirme (AR&GE) için bir araç olmuştur.
Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR), çeşitli alanlarda araştırma ve geliştirme (AR&GE) için bir araç olmuştur. Artırılmış gerçeklik cihazları, kullanıcıların dijital öğeleri fiziksel bir dünyaya dahil ederek bir olayı görselleştirmelerine yardımcı olmaktadır. Öte yandan sanal gerçeklik gözlükleri, kullanıcılarına tamamen dijital ve üç boyutlu bir deneyim sunmaktadır. Özellikle öğrenme ve eğitim söz konusu olduğunda bu iki teknolojinin de son derece önemli olduğu kabul edilmektedir.
AR ve VR, görselleri tasvir etme konusunda şu an kullanılan kaynakların yerini kolayca alabilmesinden dolayı çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Bu, kaynakların korunması gerektiğini düşünen şirketler için çok yardımcı olmuştur.
New York Teknik Enstitüsünde Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Kullanıcı Arayüzü (UI) alanında yüksek lisans eğitimi gören Bendangtoshi T. Dominica Jamir, Sanal Gerçeklik (VR) kullanarak geleneksel öğrenmeyi geliştirebilen web tabanlı bir platform geliştirdi.
Jamir, her zaman modern teknoloji ve onun günlük kullanıcıları arasındaki boşluğu azaltmayı ummaktaydı. Bu konu hakkında konuşurken, "New York City'e gelmek, kariyer yapmak ve AR/VR ve UX/UI alanlarında mükemmelleşmek için kendime okuduğum meydan okumanın ilk adımıydı.” diyor.
“VR öğrenimi, sosyal mesafeyle eğitim görmek zorunda kalan ve coğrafi olarak dünyanın geri kalanından uzakta olan öğrenciler için, iyi bir internete sahip oldukları sürece bir nimet olabilir. Bu gelişmekte olan, nispeten yeni VR teknolojisinin günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesi kaçınılmaz görünüyor.” diye ekliyor.
Bununla birlikte Jamir, VR ile eğitim konusunda insanlarda farkındalık yaratmaya da ihtiyaç olduğunu düşünmektedir. İnsanlar, VR'ın faydaları ve insanlara kattığı değer hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Diğer sektörlerle birlikte eğitim sektörü de değişmektedir. Bu sektör, teknolojiyi öğrenme sürecine geçtiğimiz her gün daha fazla dahil etmektedir, etmelidir de. Adaptasyon hızı yavaş da olsa, teknolojinin etkisi günümüzdeki küresel durumdan da dolayı daha fazla hissedilmeye başlamıştır.
Mariela Damaris Urzua Reyes, öğrencilerin kimya kavramları hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için artırılmış gerçeklik (AR) unsurlarını kullanan bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama, öğrencilere molekülleri yakından gözlemleme, analiz etme ve onlara farklı açılardan bakma gibi çeşitli kimya kavramlarını öğrenme ve anlama olanağı tanıyor.
Mariela Damaris Urzua Reyes uygulama hakkında konuşurken şunları söyledi: "Kimya dersinde öğrencilerimin karbonun hibridizasyon sürecini, hibrit orbitallerin aldığı formu ve hidrokarbonların tekli, ikili ve üçlü bağlarının nasıl olduğunu görselleştirebilecekleri bir uygulama geliştirdik."
Reyes, AR sayesinde sınıfların öğrencilerin bilinmeyeni keşfetmelerini sağlayan bir öğrenme ortamına dönüştürülebileceğini de sözlerine ekledi. Teknoloji sayesinde öğrenciler artık atomları ve molekülleri çok daha iyi görselleştirebilmekte, böylece kavramları daha iyi anlayabilmektedir.
Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, dünya çapında birçok araştırmacının çığır açan keşifler yapmasına yardımcı olmuş, çok önemli ve farklı teknolojik alanları olduğunu kanıtlamıştır. Bu teknolojilerin eğitim sistemine dahil edilmesi, özellikle günümüzde sınıfların çevrimiçi ortama kaydırılması nedeniyle öğrenci etkileşimini artıracak ve eğitimi onlar için daha anlaşılabilir, daha eğlenceli hale getirecektir.